tiistai 20. elokuuta 2013

NOSTALGINEN TOIVOLAN VANHA PIHA


Kävimme eilen vierailulla mun yhdessä kesäisen Jyväskylän lempipaikoistani. Ainakin se sinne kymmenen kärkeen menee kevyesti. Aikoinaan ihana Henna T vinkkasi minulle tästä maagisesta paikasta UNIKin kampaamotuolissa rentoutuessani. Keskellä kaupunkia, aivan minun kotinurkillani on piilossa tunnelmallisten puuaitojen suojissa Toivolan vanha piha. Oli jotenkin aivan uskomaton tunne, kun ensimmäistä kertaa kävelin liikenteen melusta tuohon menneitä aikoja henkivään rauhallisuuden linnakkeeseen. Vähän kuin olisi tehnyt muutamalla askeleella aikamatkan tai hypännyt kanin koloon ja päätynyt Liisana Ihmemaahan. 


Sisäpihalla on vieri vieressä pieniä käsityöläisputiikkeja, kaikkea aina korupajoista uistinliikkeisiin ja sisustustarvikkeisiin. Ihan oikea koruseppä nahkaisessa essussansa sain minut tuntemaan, kuin olisin sukeltanut jonkin keskiaikaisen elokuvan satumaailmaan. Näiden kaikkien pienten myymälöiden lomassa, lankuista rakennettujen seinien suojassa oli myös eräs pihan lempiputiikkini vielä sinnikkäästi avoinna.

Jo viimeksi ihastuin korviani myöten Sala Boutiquehen. Ihastukseni ei johtunut pelkästään herttaisesta myyjättärestä tai idyllisestä ympäristöstä. Sala Boutique valloitti sydämeni lähes ainoana paikkana Jyväskylässä, jossa  on myynnissä suomalaisia design -vaatteita ja asusteita sulassa sovussa vintageaarteiden kanssa. Siis edelleen, ihan kotinurkillani! Minulle kerrottiinkin, että yksi putiikin motiiveista olikin tuoda suomalaista designia Jyväskylään. Sitä kun ei todella tavallisesti ole täällä saatavilla.


Rekkien valikoimat olivatkin tietenkin huvenneet siitä, kun viimeksi paikassa olin vieraillut. Yhä sieltä onnistuin bongailemaan esimerkiksi upeita Poola Katarynan luomuksia alehintalapuin varustettuna. Muutama mekko valloitti suuresti sydämeni ja toinen osoittautuikin loistavaksi ehdokkaaksi erääseen loppuviikon tapahtumaan. Se ei ole ehkä sitä kaikkein ilmeisintä tyyliäni, mutta olen innoissani löydöstäni. Esittelen sen sitten asukuvissa varmaan ensi viikon puolella, kun on viikonlopun tapahtumat ja juhlat juhlittu (voi mikä ihana ja tapahtumantäyteinen viikonloppu mua odottaakaan). Myös korurintamalla oli tarjolla mitä suloisimpia juttuja. Sala Boutiquen löytää Toivolan vanhalta pihalta aina tämän kuun loppuun asti ja varmaan tekstistä huokuikin, että todellakin suosittelen vierailemaan!Tuon nostalgisen pihan halki harpottua, eteen kohoaa suuri kartanorakennus. Itse rakennuskin on varsin viehättävä. Viimeksi vietimme hetken jos toisenkin ihaillen sen kattokruunuja ja seinälle asetettua Jyväskylän vanhaa asemakaavaa. Sisällä on myös myynnissä lisää vähän uniikimpia vaatteita ja sisustustavaroita. Nyt seuranani ollut poikaystäväni näytti kaipaavan sen mekkoähkyn jälkeen jotain ihan oikeaa syötävää, joten suuntasimme  kulkumme suoraan rakennuksen alakerrassa sijaitsevaan  Kahvila Muistoon. Ehkä siinä on riittämiin uhrautumista yhdelle päivälle, että jalkapäivän jälkeen kyykkii ottamassa kuvia kakkupaloistani. En varmasti valehtele paljoakaan, jos sanon että kyseessä on tämän kaupungin tunnelmallisin kahvila (saa vinkkailla, jos tiedätte vastaavia!). Raikkaalla tavalla vanhanaikainen sisustus, tarjoilijoiden viehättävät asut ja suussasulavat kakkupalat vetoavat ainakin minuun. Ne kakkupalatkin kun usein riittävät vakuuttamaan. Taisi paikassa ainakin salaattejakin olla lounasaikaan tarjolla.


 Porkkanakakku veti pidemmän korren ja pieni annoskateus nosti päätään.  Sovimme maistavamme kaikki American Dinerin pirtelövaihtoehdot läpi. Voisin soveltaa ideaa tähänkin tapaukseen ja ottaa missioksi käydä maistelemassa kaikki  Kahvila Muiston kakut läpi järjestäen. Eihän sitä parasta voi muuten millään tietää.

Halusin ehdottomasti paikasta vinkkailla, sillä ainakin itse olen aiemmin ihan epätietoisena kävellyt vain ohitse tajuamattakaan, mitä kaikkea talojen taakseen kätkemällä sisäpihalla mahtaakaan olla piilossa. Iskeekö teihin tällaiset nostalgiset paikat? 

6 kommenttia :

 1. On kesän aikana tullut muutaman kerran tuolla vierailtua ja on se vaan ihana paikka! Upeita kuvia ootte napsinut! Hihi, viikko on jo kohta puolessa. Kyllä se viikonloppu saapuu ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vaan! Ja hei mulle saa vinkkailla muitakin kivoja Jklpaikkoja, joissa käydä!

   Ja voi kyllä! Kohta se on täällä! Odotan niin paljon <3

   Poista
 2. Sama juttu, asustan ihan lähistöillä enkä ole hoksannut koko paikkaa oikein ollenkaan ennen kuin viime viikolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mullakin joku minuutin parin kävelymatka! Kovin on piilossa lymyillyt! Mutta oikeastaan aika jännää tehdä tuollaisia löytöretkiä! Niitä pitäisi osua kohdalle enemmänkin (--:

   Poista
 3. Ooh, ihanan näköinen paikka tosiaan <3 :)

  VastaaPoista
 4. Ei kai tuola vaan myydä huonekaluja!? sellainen vanha penkki olisi hakusessa.

  VastaaPoista