tiistai 13. elokuuta 2013

TESTISSÄ ASUS FONEPAD


Pääsin keväällä tekemään yhteistyötä Asusin kanssa Katumuotikuvakilpailun tiimoilta. Sieltä suunnilta haluttiin lähettää kiitoksena testailtavaksi Fonepad, näppärän kokoinen tabletti, jossa on myös puhelimen ominaisuudet. Lähdin testailemaan laitetta innolla ja halusin kirjoittaa kokemuksistani myös teille nyt testijaksoni ollessa loppusuoralla. Olen itse kiinnostunut myös tekniikasta, joten tuon oikein mielelläni tällaisia aiheita toisinaan blogiini. Laitekuvat ja tarkat tuotetiedot löydät ASUSin sivuilta täältä. Myös Niko oli laitteesta kovin innoissaan. Niinkuin kaikesta teknisestä ylipäätään. Fonepadin saavutua kotiini, kämpilleni päästyämme hän ryntäsikin repimään paketin auki ja ei olisi millään malttanut antaa minunkin välillä kokeilla laitetta. Näinpä siis ajattelin, että on kovin luonnollista nostaa myös muutama hänen huomionsakin tähän tekstiin. 
Mitä tulee tekniikkaan, rakastan kaikkea näppärää, kaunista ja pientä. Näinpä siis tabeltin pieni koko on itselleni vain ja ainoastaan positiivinen ominaisuus, sillä se mahtuu mukaan vähän pienempäänkin laukkuun. 7-tuuman näyttö riittää minulle aivan loistavasti tablettikäytössä. Ihan perinteisenä puhelimena käytettäväksi laite on kyllä ehkä hieman kömpelö ja naureskelimmekin ajatukselle, että ryhdyn vastailemaan puheluihin Fonepadilla. Kuitenkin tuo 3G -tuki mahdollistaa datayhteyksien käytön myös nettiselailussa. Jos kyseinen laite olisi omani, teettäisin varmasti SIM-kortistani rinnakkaiskortin laitetta varten, sillä mobiilinettien kaistat riittävät tyydyttämään omat netinkäyttötarpeeni aivan loistavasti. Kuitenkin saatavilla olevien langattomien yhteyksien käyttö tai puhelimen käyttö yhteyspisteenä ovat myös varsin varteenotettavia vaihtoehtoja. 

Erityistä kiitosta saa myös tarkka ja kirkas näyttö, joka mahdollistaa selailun vaikka auringonpaisteessa (vaatii kirkkauden säädön maksimille). Laitteen näytöltä on tullut tarkistettua myös miltä blogikuvat todella näyttävät. Fonepadin näyttö kun hakkaa mennen tullen ultrabookkini näytön niin tarkkuudellaan, kuin katselukulmillaan (valitettavasti). Myös minut täydellisesti koukuttaneen Instagramin maailma avautuu ikäänkuin uudella tavalla kyseisen laitteen näytöltä. Myös bloggaaminen onnistuu helposti vaikka reissun päältä. Yleiensä lisään ja sommittelen kuvat kannettavallani ja kiireen koittaessa kirjoittelenkin sitten vain tekstit luonnoksissa valmiina olevaan pohjaan Fonepadilla ihan missä liikunkin.
Laitteessa oli jo valmiiksi asennettuna laaja valikoima sovelluksia. Erityisesti tykästyin erilaisiin muistiinpano-ohjelmiin. En oikein osaa enää käyttää perinteistä kynä-paperi -menetelmää ja en voisi nykyään elää ilman digitaalisia muistioita.  Fonepadista löytyi myös muutama näppärä kuvanmuokkausohjelma. Minun blogikuvien lisäämiseen käyttämät Picasa webalbumeiden kuvat kun synkronoituivat automaattisesti Fonepadille, tuollaiset pienen säädön mahdollistavat ohjelmat ovat todella näppäriä. Ehdoton suosikkisovellukseni Spotify oli tietenkin ladattava pikimmiten ja tabletti on toiminut kätevänä välineenä myös musiikin kuuntelussa kaiuttimiin liitettynä. Ja pakkohan se on myöntää, että pikkaisen näppärämmin tuo kyseinen sovellus taipuu Androidille, verraten vaikka tuohon normaalisit käytössäni olevaan IOSän versioon. 
Minun käyttökokemukseni Androidista rajoittuvat johonkin vuosisadan tehottomimpaan ja halvimpaan älypuhelimeen. Sen myötä taisin kehittääkin pienen Androidvihan, vaikka käyttöjärjestelmän kanssahan tuolla surkealla suorittimella ei tainnut olla mitään tekemistä. Tämän testijakson myötä opin pitämään kyseisestä käyttöjärestelmästä, jota Niko aina hehkuttaa kuuhun ja takaisin. Käyttöönotto on tehty hirmuisen helpoksi, eikä se vaadi kaiken mahdollisen luovuttamista luottokorttitiedoista sieluun saakka. Käyttöjärjestelmä on helposti opittava noin peruskäyttöä ajatellen, mutta hifistelijöille siitä löytyy pikkaisen enemmän näperrettävää ja säätömahdollisuuksia kuin vaikka vertailupohjanani toimivasta IOSästä. 
Laitteesta löytyy pelkästään etukamera. Kunnollisen kameran puuttuminen muodostuukin suurimmaksi puutteeksi omassa käytössäni. Toisaalta pyrin kuitenkin ottamaan kuvat blogiani varten aina järkkärillä. Kuitenkin kunnollisella kameralla varustettuun Fonepadilla voisi toisinaan kuvitella vastaavansa puhelimeenkin ympärillä olevien kummastelusta huolimatta ja unohtaa vaikka sen oikean puhelimen kotiin. 
Kokeilujakso sattui osumaan kesän ajalle, joten Fonepad  palveli minua lähinnä viihdekäytössä. Tämä näppärä tabletti tulisi varmasti olemaan myös mitä loistavin kumppani syksyllä koittaville luennoille. Kaikenkaikkiaan näen laitteen kätevänkokoisena tablettina, jossa pystyy hyödyntämään myös 3G -ominaisuuksia, en ehkä niinkään puhelimen korvaajana. ASUS Fonepadin saa kotiutettua erittäin kilpailukykyiseen alle 250 euron hintaan. Hinta-laatusuhteeltaan tämä muihin vastaaviin nähden edullinen laite on erittäin toimiva ja kätevä kapistus tällaiselle peruskäyttäjälle. Se on helppo avata selailua varten kotisohvalla tai ottaa mukaan minne ikinä meneekään.


Netti kätevästi wifillä tai 3G:llä
Kirkas näyttö ja hyvä kuvanlaatu
Laaja valikoima sovelluksia 
Näppärä koko
Riittävän tehokas suoritin takaamaan sulavan käytön
Hyvä akunkesto
Miinuksena kunnollisen kameran puuttuminen
Hinta-laatusuhteeltaan oikein mainio ja toimiva laite

4 kommenttia :

  1. Android on kyllä ehdottomasti käyttöjärjestelmistä parhain :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen kyllä tykännyt hurjasti (--: Vaikkei esmes Windows phoneista olekaan kokemusta niin en mitään absoluuttista osaa sanoa (-:

      Poista
  2. Silmiinpistävää asia rinnakkaiskortista, joita ei nykyään miltään operaattorilta valitettavasti saa (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hyvä tietää! Asiat ovatkin sitten muuttuneet, kun ihan hiljattainkin lähipiirissä ollut käytössä näitä rinnakkaiskortteja. Oletin vaan, että niitä saisi edelleenkin. Mutta pelkän datapaketin hommaaminen on tietenkin sitten myös vaihtoehto (-:

      Poista